Skip to main content

7 vragen aan een masseuse over de massage

Waar denk jij aan wanneer je masseert?
Is een massage iets voor mij?
En andere vragen over ‘gelukkige eindjes’, zweet en haar…

1. “Ik kan mij niet ontspannen. Dan is een massage toch niets voor mij?”

Ontspannen is voor veel mensen een uitdaging. Jij bent daarin geen uitzondering. Ons hoofd staat altijd ‘AAN’ en het kan dan zijn dat je weinig aandacht hebt voor je lijf wanneer je in je hoofd zit.
Een massage helpt je juist te ontspannen. Ik kan je leren hoe te ontspannen, zodat je thuis de technieken kunt toepassen om bijvoorbeeld makkelijker in slaap te vallen.

Wanneer je je moeilijk kunt overgeven aan een massage, dan werken we samen met mindfulness. Leren in het moment te zijn. Je wordt je gewaar van je ademhaling, voelt dat jouw lichaam meer en meer contact maakt met de tafel waarop je ligt en je voelt mijn handen terwijl ik je masseer. Door mindful te zijn, verstillen de gedachten en kom je in balans. Juist
wanneer je ontspannen moeilijk vindt is een massage iets voor jou.

2. “Heb je wel eens iemand in de praktijk gehad die vies ruikt?”
(en 100.000 andere vragen over geurtjes, lichaamsbeharing en imperfecties)

Deze vraag staat op 2 bij de meest gestelde vragen.
Is iemand überhaupt vies? Ik kan je oprecht zeggen dat niemand vies is.
Op een zomerse dag ben je inderdaad iets meer bezweet. Ook als je in de overgang bent kan het gebeuren dat je een ‘hot flash’ hebt midden in de massage. Dit alles is absoluut niet vies.

Ook (over)beharing op de benen, cellulitis, striae, spataderen…Serieus, ik merk het niet eens op. Ik kijk met zachtheid naar jouw lichaam en behandel haar met respect.
Elk bultje, litteken, moedervlekje heeft een verhaal. Ik ben in jouw verhaal geïnteresseerd en in jou als mens met al haar perfecte imperfecties.

Laatst gebeurde het dat een jonge vrouw erg emotioneel werd. In deze rare coronatijd van weinig tot geen fysiek contact werd ze weer voor het eerst aangeraakt, door mij. Ze huilde en het zweet brak haar uit. Letterlijk.
Wat ben ik dan dankbaar dat ik erbij mocht zijn en haar mocht aanraken en begeleiden.
Met zweet graag!

3. “Ik vind een hele zachte massage fijn. Is dat raar?”

Een stevige massage, een massage met lange strijkingen, een massage met veel druk of een zachte massage….alles is mogelijk en niets is raar.
Juist wanneer je veel druk ervaart in het dagelijks leven, kan een ontspanningsmassage erg fijn voelen. Het werkt gegarandeerd stressverminderend en de langzame aanraking geeft je een lichter gevoel.
Niets is raar. In het gesprek voorafgaand aan de massage vraag ik je ook wat je prettig vindt en welke gebieden van je lichaam er aandacht nodig hebben.

In de praktijk is er een groeiende groep mannen die het juist heel prettig vindt heel zacht gemasseerd te worden. Haast kriebelen. Dat fascineert mij. Ik ben lang in de veronderstelling geweest dat met name mannen een stevige massage willen, gericht op de spieren. Nee, de ervaring leert juist dat mannen en vrouwen met een druk leven of fysiek intensief werk graag met zachtheid aangeraakt willen worden. Als contrast op het dagelijks bestaan.

4.“Massage is een luxedienst”

Mijn werk als massagetherapeut valt onder de complementaire zorg en betekent aanvullende zorg.  Iedereen die in de praktijk komt wil zich beter voelen en meer in contact met het lichaam zijn.
Een behandeling gaat over met jouw lijf, in combinatie met jouw levensstijl en psyche.
Is dat een luxe?

Ik vind een massage vergelijkbaar met een apk-keuring van je auto. Eens in de tijd doe je een check-up, preventief, om te kijken of alles nog soepel loopt.
Een goede massage zorgt ervoor dat je weer in balans komt en je weer bewust wordt van wat er speelt in je lichaam. Je leert luisteren naar de signalen, je spieren worden losgemasseerd en je komt in een diepe ontspanning.
Natuurlijk kan je pas naar de praktijk komen wanneer je scheef loopt of je nek bijna niet meer kunt bewegen. Beter is om af en toe een fijne behandeling te ondergaan.

Liever preventief goed oliën en smeren, dan de opgeblazen motor moeten vervangen. Toch?

5. “Wordt er wel eens gevraagd om een ‘gelukkig eind’?”

Ik geloof dat deze vraag op nummer 1 staat op verjaardagen en tijdens kroeggesprekken. Wat doe jij voor werk? Oh…..hahaha…..(een uitdagende blik en dan komt die welbekende vraag).
Nu moet ik mijn woorden zorgvuldig kiezen, want alle expliciete taal voor de officiële term ‘gelukkige eindjes’ wordt gevonden door Google. De zoekmachine zal dan onterecht denken dat ik deze dienst aanbied.

Rondom het vak van masseur en massagetherapeut hangt een zweem van spanning. Er is een 1 op 1 behandeling, de gordijnen gaan dicht en je wordt aangeraakt. Niet op de laatste plaats doen veel sites voor volwassenen mee aan de onjuiste beeldvorming.
Dus “ja”, ik krijg af en toe de vraag diensten te leveren die ik niet aanbied. Ik kan je vertellen dat het zeer onprettig is dat er een cliënt in de praktijk is die bij nader inzien met andere bedoelingen komt. Minachtend voor mijn beroep en onprettig en onveilig voor mij als persoon.

Een massage werkt ontspannend en de aanraking is respectvol en integer. Dit betekent dat ik een fijne, mooie en persoonlijk afgestemde massage geef. Omdat ik mijn massage afstem op jou voelt het contact intiem en heel persoonlijk. Wellicht vind je de massage lekker, krijg je kippenvel en misschien ervaar je het zelfs als prikkelend of opwindend. Dat jouw lijf reageert op aanraking is heel gewoon. Er is ruimte voor alle lijfelijke sensaties, zonder over te gaan op handelen. Ik heb respect voor jouw heilige ruimte en jij voor de mijne.

6. “Mag ik aangeven wanneer ik de massage niet prettig vind?”

Jazeker! Graag zelfs…
Voorafgaand aan de massage hebben we samen een gesprekje. Wat kan ik voor je doen? Welke spieren in je lijf zijn pijnlijk? Welke massagestijl vind je prettig?
De massage wordt dus altijd met jou afgestemd!
Naast kennis en ervaring maak ik een inschatting van wat jij een prettige massage vindt. Ervaar je een massage die je niet prettig vindt? Meld het dan meteen. Ik kan de massagestijl aanpassen door de druk op de spieren te veranderen, het massagetempo aan passen door te versnellen of juist te vertragen, je helpen dieper in de ontspanning te komen met ademtechnieken of juist de gedachten in je hoofd te verstillen.

Geef daarom altijd aan wat je prettig of juist niet prettig vindt. Ik ben er voor jou!

7. “Waar denk jij aan wanneer je masseert?”

Dit is een hele leuke en interessante vraag!
Het is namelijk heel belangrijk dat ik met aandacht bij jou én in mijn eigen lichaam ben.

Wanneer ik met aandacht bij jou ben kan ik goed voelen hoe het met jouw lichaam gaat. Waar zitten er knopen? Welke gebieden voelen gestrest? Ben je met je aandacht bij de massage of merk ik dat de bovenkamer nog volop aan het werk is?
Door met mijn aandacht ‘in het moment’ te zijn, kan ik voelen wat jij nodig hebt en waarin ik je nog mag begeleiden.

Bovenal ben ik met mijn aandacht in mijn eigen lichaam. Wanneer ik met mijn gedachten in de AppieHappie sta, dan ben ik niet bij jouw behandeling. Geloof me, dat kan jij voelen! De aanraking wordt dan achteloos, aandachtloos en voelt alsof er geen contact is tussen masseuse en cliënt.

Ben ik aan de andere kant teveel met jou bezig, dan kan je de massage als overweldigend of beklemmend ervaren.

Het is daarom belangrijk dat ik als masseuse met mijn eigen lichaam bezig ben die als spiegel fungeert wanneer ik jou behandel.
Want wat er in jouw lichaam gebeurt resoneert in mijn lijf en visa versa.
Mooi, he?!

Wil je ook een heerlijke ontspannende massage ondergaan?
Wees welkom in de praktijk!
Plan hier jouw afspraak van 30, 60 of 90 minuten.