Skip to main content

‘Holistische visie’

‘Holistische visie’ vond ik tot voor kort een beetje een zweverige term die ik niet op mijn site omschreven wilde hebben. Die had het vooroordeel dat de term ‘holistische visie’ hoorde bij de geitenwollensokkendragende mensch in een tiny house die zijn eigen voedsel verbouwt. Dat is natuurlijk helemaal niet waar!

De letterlijke betekenis is terug te leiden op het Griekse Holos, dat geheel betekent. Holistisch betekent dat er wordt uitgegaan van de essentie dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is: we zijn een geheel.
Als we even kijken naar ons lijf, dan werkt alles in ons lijf samen. Dus niet alleen je fysiek, maar ook je psyche, je emoties en de omgeving zijn van invloed.

Een voorbeeld hoe het lichaam en de geest samenwerken:

Fysiek kan je wellicht een bal in een doel trappen. Echter, dit wordt een iets ander verhaal met 50.000 supporters die voor de tegenpartij zijn. Dus wat gebeurt er met je lijf als je denkt dat het intrappen van deze bal onmogelijk gaat worden?

Rugpijn bijvoorbeeld kan verschillende, simpel aanwijsbare oorzaken hebben. Je hebt je heel hard tegen de bedrand gestoten en dan is het duidelijk waar de pijn vandaan komt. Maar als je steeds weer kampt met terugkerende rugpijn zonder direct aanwijsbare reden, dan kijk ik met je naar andere oorzaken zoals opgeslagen trauma, gebukt gaan onder stress of het niet kunnen ontspannen.

Een praktijkvoorbeeld:

Hij kwam nogal gehaast de praktijk binnen, verontschuldigend dat het ommetje in het park iets van uitgelopen waardoor hij verlaat was. De indruk die hij op mij maakte was nogal gestrest; zijn ogen schoten alle kanten op, opgejaagd in de bewegingen en onrustig in de ademhaling.
Na een korte ontspanningsoefening op de tafel ging ik zijn rug masseren. Hij barstte bij het aanraken van zijn onderrug in tranen uit. Zijn vriendin zat in Zuid-Afrika en hij ontdekte dat hij zich heel veel zorgen maakte over haar veiligheid. Dit had hij tot nu toe nog niet bewust gevoeld en had zich gestort op zijn werk en hele lange wandelingen. Zijn rugpijn had te maken met onderdrukte emoties, zorgen en het onmachtig voelen zijn vriendin niet te kunnen helpen in geval van nood.
De holistische benadering van zowel praten over de situatie, de korte interventie en het los masseren van de pijnlijke onderrug maakten dat er ruimte kwam in zijn lijf en denken
.

Wees welkom in de praktijk!

In mijn praktijk werk ik met een holistische visie en kijk ik dus naar jou als geheel; jouw lichaam, hoe je denkt, wat je voelt (en waar emotionele blokkades zitten) en hoe jij je voedt (spiritueel en wat je eet en drinkt).
Volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Door jou als een geheel te behandelen i.p.v. de losse disciplines, kan ik pas echt goed ontdekken wat de oorzaak van jouw klacht is.