Skip to main content

Je lijf écht voelen doet pijn

Ik vind hem zo dapper. Elke keer weer wanneer hij op de behandeltafel ligt.
Eric is geboren in een vrouwenlijf en walgt ervan; zijn borsten, de rondingen en het vrouwzijn. Midden in zijn transformatieproces komt hij naar de praktijk voor massagetherapie.
Om aangeraakt te worden.
Om in contact te komen met zijn lijf, precies zoals het nu is.

Verdwijnen in het hoofd

Mijn hart wordt diep geraakt wanneer Eric op de tafel kruipt en zich overgeeft aan lijfelijk contact. Ik zie hem vechten tegen zijn weerstand van binnen.
Mijn vingers rusten stil op zijn rug. Masseren zou op dit moment te snel zijn. Mijn handen raken zijn rug en zijn rug raakt mijn handen. Er is contact; ik met hem en hij met mij.
Vaak verdwijnt Eric. Ik voel dan dat hij uit zijn lijf vertrekt en in de bovenkamer belandt: Wat doe ik hier? Ik wil hier niet zijn. Waarom had ik bedacht dat massagetherapie een goed idee was?

Kom je ook weer terug?

Ik nodig Eric uit weer naar de aanraking te komen, terug naar het lijf. Te voelen hoe zijn huid voelt, hoe het contact tussen ons is in de aanraking en welke emoties hij daarbij voelt. Eric maakt daarbij steeds opnieuw de beweging in het contact met het lijf te komen en uit het hoofd te blijven. Met frisse tegenzin. Even verdwijnen mag.

Vluchten in het hoofd

In ons lijf voelen we goed dat we verdrietig zijn en pijn hebben. We zijn pijnvermijdende wezens. Om weg te blijven uit de pijn vertrekken we uit ons lijf en schieten we in het denken. In ons hoofd gaan we op zoek naar verklaringen en oplossingen. Tenminste, dat laat je hoofd je denken. We denken dat we rust krijgen wanneer we een oplossing voor het probleem hebben bedacht. Maar ja, we kunnen eindeloos denken…….

De oplossing ligt in het lijf

De oplossing ligt in het lijf. Juist dáár waar alle emoties voelbaar zijn. Het terugkomen in het lijf doet pijn. Soms letterlijk fysieke pijn, omdat de rugpijn nog meer gevoeld wordt. Daarnaast word je geconfronteerd met de herinnering en emoties die horen bij deze rugpijn. Een nare gebeurtenis, een pijnlijk moment of een trauma. De emoties die zich openbaren, maakt de pijn zichtbaar. Verloren jaren, gemiste tijd en het onvermogen de tijd terug te draaien.
Terug naar het pijnlijke stuk brengt heling.
Het voelen, doorvoelen en er samen over praten.

Welkom in het lijf

Mijn handen maken een korte beweging over de rug van Eric. Steeds dezelfde kleine massagebeweging, zodat het voorspelbaar wordt. Langzaamaan verzacht het lijf omdat het niet meer op zijn hoede hoeft te zijn. De herhaling zorgt ervoor dat de aanraking binnenkomt.
Dan gaat Eric rechtop zitten, begint hard te snuiven en zijn ogen draaien weg. Zijn lijf trilt.
Huilen kan Eric nog niet. Ik houd hem vast waardoor zijn pijn vol gevoeld wordt. Na een tijdje wordt het trillen minder en gaat het over in een lach.
Welkom in het lijf.

Wees welkom in de praktijk om te werken met je lijf, problemen en de onderliggende emoties:
– Massage
– Therapie
– Massagetherapie

Studieboeken en video

Mooie studieboeken om te lezen:
The body keeps the score – Bessel van der Kolk
Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik – Franz Ruppert en Harald Banzhaf
Het veld van aandacht – Connie van der Arend

Gerelateerd artikel:
Een onaangeraakt lichaam is een ongelukkig lichaam
Video: The body keeps the score