Skip to main content

Met het hart op tafel

Blog over kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid meet je door de mate van moed om jouw waarheid te vertellen en je te laten zien, juist wanneer je geen controle hebt over de uitkomst. (Brené Brown)

Anne start onze sessie met een gebeurtenis van afgelopen week. Het verhaal gaat over ontmoetingen met een man. Een man tot wie ze zich niet direct aangetrokken voelt, maar bij elke ontmoeting gebeurt er wel iets bijzonders. Lange wandelingen, uren kletsen, niet uitgepraat raken, diepe gesprekken en veel lachen. Hij zet Anne ‘aan’. Ze straalt.
Op het bankje draait de man zich naar haar: ”Anne, ik krijg soms het idee dat er gevoelens voor mij zijn, mag ik vragen of dat klopt?”. De vraag an sich is al spannend, maar er gebeurt iets opmerkelijks…. Bij het uitspreken van de zin schiet zijn neus in een plooi alsof hij iets heel vies ruikt en zijn mondhoeken krullen naar beneden.
Zij leest: afwijzing
Zij leest: walging
Zij leest: afkeer
Zij leest: minachting
Check.

Lachend hoort Anne zichzelf de gevoelsvraag wegwuiven en probeert de afkeer die ze in zijn gezicht meent te lezen, te blocken. “Nee joh, geen gevoelens hier, maar vind het vooral gezellig met je te wandelen en je te leren kennen…..”.
En Anne trekt de spreekwoordelijke keutel in.

Even iets over kwetsbaar zijn

Kwetsbaar zijn heeft 3 ingrediënten nodig:

- Onzekerheid

- Risico en

- Emotionele blootstelling

Kwetsbaar zijn heeft 3 ingrediënten nodig: onzekerheid, moed en emotionele blootstelling.
Kwetsbaar zijn is, ongeacht het antwoord of de reactie van een ander; jouw waarheid vertellen.
Kwetsbaar zijn is vertellen hoe het voor je voelt, zonder dat je weet welke reactie je krijgt.
Je kunt niet kwetsbaar zijn terwijl je je muur optrekt, veilig langs de zijlijn blijft staan en je niet vertelt hoe je je werkelijk voelt.
Met het hart op tafel (ook al maakt hij er gehakt van).

En dan nog iets over onkwetsbaar

Je onkwetsbaar opstellen is meestal geen bewuste keuze. Onkwetsbaarheid uit zich door een defensieve, onverschillige, harde of juist spottende houding. We willen niet gekwetst worden en zullen ons in alle bochten wringen op zoek naar veiligheid en houvast. We tasten letterlijk in het  duister als we onze kwetsbaarheid laten zien. Hoe zal de ander reageren? Is er gezichtsverlies en kan ik de ander ooit nog onder ogen komen als ik me laat zien?
Ook blijven we in het duister tasten aangezien we niet uiten dat we gekwetst zijn door een opmerking, dus in ons hoofd maken we dramatische versies van het geïnterpreteerde:
In  Anne’s geval: Neus optrekken? Hij vindt mij lelijk, hij walgt van me, ik ben de liefde niet waard. Etc..

Onkwetsbaar zijn heeft echter een hoge prijs. De prijs van liefdeloosheid, eenzaamheid, disconnectie en afstand. Jouw hart krijgt namelijk niet wat het verlangt; liefde, zachtheid en bovenal erkenning van jezelf voor jouw gevoelens. Je krijgt niet de connectie met jezelf en jouw waarheid, noch de connectie met de ander, zijn verhaal en uitleg van zijn mimiek.
Als de ander jouw versie hoort….hij misschien ook kwetsbaar(der) durft te zijn!

Herkansing in kwetsbaarheid

“Anne, als je een 2e kans zou hebben en je zou je kwetsbaarheid inzetten, wat had je vanuit je hart dan graag willen vertellen?”
Anne raakt zichtbaar even geëmotioneerd en daarna een kleine glimlach: “Als ik een 2e kans zou hebben dan zou ik hem vertellen dat ik heel blij word van elke ontmoeting en hem wil leren kennen. Dat hij mij ‘aan’ zet, mijn hart een sprongetje maakt en ik zin heb om weer af te spreken. Nee, ik voel me niet verliefd, maar sta wel open voor de mogelijkheid. Ook wil ik weten wat het optrekken van zijn neus betekent, omdat het me nogal kwetst! De interne dialoog die ik met mijzelf houd is dat ik niets waard ben, dat hij van me walgt en hij er niet aan moet dénken een romance met mij te beginnen”.

Ik nodig Anne uit de aankomende weken de 2e kans aan te gaan.
Hoe spannend ook: Kwetsbaar met het har op tafel. Om erkenning te geven aan haar gevoel, zonder dat ze weet wat de uitkomst gaat worden. Dat ze háár gevoel eert, ook al ervaart hij het misschien anders.

Coach026 oefening rondom kwetsbaarheid

Tips

Wees welkom in de praktijk!

Vind je het fijn te ontdekken hoe jij omgaat met de thematiek rondom kwetsbaarheid? Massagetherapie is daarvoor een mooie ingang, zodat je kunt kijken naar je lichaamssignalen en kunt ontdekken wat je gedachtenpatronen zijn middels gesprekstherapie.

Meer leren over Brené Brown