Skip to main content

14 december 12:00 lekt er nieuws dat er een harde lockdown komt met ingang van middernacht. Direct bel ik mijn cliënten die deze week een afspraak hebben staan en zo sta ik op de avond van de 14e nog tot 23:00 uur in de praktijk.

De rest bel ik af. Nekpijn door het thuiswerken? Last van je schouders en rug door een verkeerde zithouding tijdens het videobellen? Overprikkeld, gestrest of depressief? Helaas, dit kabinet vindt dat massagetherapie onder de niet medisch noodzakelijke beroepen valt. Ik moet sluiten.

De discussie gaat wat mij betreft niet over of je voor- of tegenstander bent van het algehele beleid. Ook hoeft dit geen platform te worden waarin gediscussieerd wordt over (al dan niet) de ernst van het COVID virus.

Ik ben verbouwereerd over de willekeur!

Fysiotherapeuten mogen praktijk draaien, maar osteopaten niet. Huisartsen blijven vanzelfsprekend open, maar homeopathische artsen moeten per ommegaande dicht.

En je begrijpt dat de afstand die een fysiotherapeut houdt tijdens een behandeling hetzelfde is als de afstand van een osteopaat tot zijn cliënt. De beroepen hebben namelijk erg veel raakvlakken. Dus leg mij eens uit waarom er onderscheid gemaakt wordt?

Dit is geen harde lockdown maar een willekeurige lockdown.
Ik merk dat er bij mij steeds meer vezet komt.

En ja, ik denk nu ook aan alle middenstanders met essentiële en niet essentiële winkels. Van hetzelfde laken een pak.

Rutte en consorten bepalen wat een doeltreffende behandeling is voor jou. Dat je misschien de voorkeur geeft aan een bezoek aan een massagetherapeut boven een fysiobehandeling, dat is je goed recht. Andersom ook. Dat heet keuzevrijheid.
Maar nu word ik langs de zijlijn gezet, krijg ik een ‘niet medisch’ stempel en kan de praktijk 5 weken sluiten.

Ik ben verontwaardigd, verbolgen en boos!

Voorbeelden van complementaire zorg zijn:

Niet medisch noodzakelijke beroepen is complementaire zorg. Medisch noodzakelijke zorg is de reguliere zorg. Complementaire zorg gaat uit van een holistische benadering, waarbij jij als mens als geheel wordt gezien: je lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften.

Voorbeelden van complementaire zorg zijn:
– Massagetherapie
– Acupunctuur
– Haptotherapie
– Hypnotherapie
– Reiki
– Homeopathie
– Mindfulness
– Chiropractie
– Osteopathie